hirsi

Valmiit hirsisaunat

  • January 3, 2024
  • 0

Hirsisauna on olennainen osa suomalaista saunaperinnettä. Ensimmäiset teolliset savusaunat valmistetiin nimenomaan hirrestä. Nykyään modernit hirsisaunat varustetaan laadukkaalla puu- tai sähkökiukaalla. Hirsi saunan rakennusmateriaalina takaa hyvän hengittävyyden rakennukselle sekä

Valmiit hirsisaunat

Hirsisauna on olennainen osa suomalaista saunaperinnettä. Ensimmäiset teolliset savusaunat valmistetiin nimenomaan hirrestä. Nykyään modernit hirsisaunat varustetaan laadukkaalla puu- tai sähkökiukaalla.

Hirsi saunan rakennusmateriaalina takaa hyvän hengittävyyden rakennukselle sekä nautinnolliset löylyt: pehmeä lämpö laskeutuu puun kautta iholle. Hirsisaunan tuoksu ja tunnelma takaavat myös täydellisen saunaelämyksen. Hirsisauna sopii Suomen luonnon keskelle, niin meren rannalle kuin vehreämpäänkin maisemaan – juuri sinne minne haluat!

Ulkosaunat & saunamökit hirrestä

Saunarakennuksen tulee kestää kosteus- ja lämpötilavaihtelut hyvin, sillä saunatila on suuremman kosteus- ja lämpörasituksen alla kuin monet muut sisätilat. Hirsinen saunamökki on hengittävä ja terveydelle hyvä ratkaisu. Hirsi eristää lämpöä, mutta kosteus ei jää hirsisaunan rakenteisiin aiheuttamaan kosteusvahinkoja. Hirsisauna pitää lämmön ja löylyt sisällä, mutta jäähtyessään sauna tuulettuu ja kuivuu tehokkaasti.

Erillinen hirsisauna on usein ensimmäinen rakennus, joka rakennetaan vapaa-ajan tontille. Hirsisaunat voidaan sijoittaa niin järvenrannalle kuin omakotitalon pihallekin. Hirsinen saunarakennus on helppo mukauttaa sopimaan niin moderniin kaupunkiympäristöön kuin perinteiseen mökkimaiseman.

Hirsinen rantasauna

Saunarakennukseen kohdistuu erilaisia rajoituksia kuin päärakennukseen, simerkiksi useissa kunnissa rantasaunan voi rakentaa 10 metrin päähän rantaviivasta, toisin kuin varsinainen asuinrakennus vaatii etäisyydeksi vähintään 20 metriä. Hirsinen rantasauna on erinomainen ratkaisu, kun halutaan hirsisauna lähelle järven tai merenrantaa. Useat valitsevat rantasaunan yleensä samalta valmsitajalta kuin päärakennuksenkin, jolloin rakennusten tyyli kohtaa.

Hirsinen pihasauna

Mikäli hirsisauna halutaan rakentaa kaupunkiympäristöön tai muuhun yksityiseen piha-alueeseen, missä järven- tai merenranta ei ole lähettyvillä, puhutaan yleisesti pihasaunasta. Hirsinen pihasauna tulee sijoittaa vähintään 8 metrin etäisyydelle muista rakennuksista paloturvallisuuden vuoksi. Pieni hirsisauna omalla pihalla on erinomainen ratkaisu silloin, kun halutaan oma ulkosauna esimerkiksi omakotitalon yhteyteen.

Hirsisaunan rakentaminen itse vai valmis saunapaketti?

Yhä useampi valitsee valmiin hirsisaunapaketin suoraan valmistajalta sen sijaan, että itse rakentaisi saunan alusta asti.

Valmis hirsisauna säästää usein paitsi aikaa myös rahaa. Valmisaunat voivat olla joko perinteisiä pyöröhirrestä rakennettuja saunarakennuksia tai moderneja lamellihirsisaunoja. Modernit saunamallit ovat erinomaisia myös kaupunkiympäristöön. Moderni hirsisauna on usein varustettu suurilla lasiseinillä ja muilla moderneilla mukavuuksilla.

Hirsisaunan suunnittelu:

  • Suunnittele tarvittavat saunatilat: sauna, pukuhuone, takkahuone ja terassi.
  • Mieti saunan sijaintia tontilla ja ilmansuuntaa huomioden muun muassa ilta-aurinko.
  • Hirsityyppi- ja paksuus: perinteinen pyöröhirsi vai moderni lamellihirsi
  • Valitse oikea kiuas: kertalämmitteinen puukiuas vai jatkuvalämitteinen sähkökiuas?

Valmiit hirsisaunat valituilta toimittajilta

Suomesta löydät monia hirsisaunarakentamisen ammattilaisia. Valmis saunapaketti on usein kustannustehokas ratkaisu ja suoraan toimittajalta tilattuna voit saada jopa avaimet käteen saunat. Monet suositut hirsimökkivalmistajat on esitelty alla.

Valmis hirsisauna on hintatasoltaan kaikkea tuhansien ja kymmenien tuhansien välillä. Hirsisaunan hinta määräytyy pitkälti sen mukaan, minkä kokoinen hirsimökki halutaan, mikä pohjapiirrosratkaisu valitaan ja mitkä pintamateriaalit halutaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *