hirsi

Hirsitalo Sisältä

  • January 3, 2024
  • 0

Hirsitalo on upea ja ekologinen rakennus, jonka tunnelma jatkuu myös hirsitalon sisällä. Terveellinen sisäilma sekä kauniit hirsitalon sisäseinät luovat oman tunnelmansa rakennukselle. Monet haluavatkin kunnioittaa hirsitalon luonnonläheistä tunnelmaa

Hirsitalo Sisältä

Hirsitalo on upea ja ekologinen rakennus, jonka tunnelma jatkuu myös hirsitalon sisällä. Terveellinen sisäilma sekä kauniit hirsitalon sisäseinät luovat oman tunnelmansa rakennukselle. Monet haluavatkin kunnioittaa hirsitalon luonnonläheistä tunnelmaa sisäpintoja korostamalla. Myös kiinteät kalusteet, muut huonekalut sekä sisustuselementit on hyvä sovittaa yhteen halutun tunnelman kanssa. Hirsitalon sisustus – materiaali ja värivalinnat – mitä kannattaa ottaa huomioon? Lue alta vinkkimme niin uuden kuin olemassa olevan hirsitalon sisustusratkaisuihin.

Sisäpintojen sävyt & materiaalit

Ehkä suurimman vaikutuksen hirsitalon sisäpuolella tekee suuret sisäpinnat, kuten lattiat, seinät ja sisäkatto. Sisäpintojen valinnassa tulee ottaa huomioon paitsi sävyt, myös materiaalivalinnat. Moderni hirsitalo sisältä on usein vaalea ja luonnonläheinen. Perinteisen hirsitalon sisäpinnat ovat puolestaan usein tummempia ja kellastuneet pinnat on saatettu käsitellä peittävämmällä sisämaalauksella.

Hirsitalon sisäkatto

Hirsitalon sisäkatto peitetään usein kattopaneeleilla, joita on saatavilla monissa eri sävyissä ja muodoissa. Kattopaneelit voivat olla niin puupaneeleita eri leveyksissä tai akustoivia kattolevyjä. Hirsitalon kattoon on myös mahdollista asentaa hirsipalkit, jotka korostavat kauniisti hirsitalon omaa tunnelmaa. Hirsiset kattopalkit voi jättää luonnollisen puun sävyisiksi tai ne voi maalata peittävällä hirsimaalilla.

Hirsitalon sisäkattoon voi myös upottaa sisäänrakennettavat led-valot, joiden avulla on helppo huolehtia tehokkaasta yleisvalaistuksesta. Alumiinituotteiden valmistaja ZARGES valmistaa korkealaatuiset ja turvalliset työtasot ja tikkaat, jotka soveltuvat täydellisesti kaikkiin hirsitalon sisäkatto- ja valaisinasennuksiin. Tukeva työtaso varmistaa ergonomisen työskentelyn myös katon rajassa.

Hirsitalon lattia

Hirsitalon lattia voi olla joko laminaattia, parkettia tai vinyyliä. Parketti on tyylikäs, ekologinen ja ajaton vaihtoehto lattiamateriaaliksi ja sopii erinomaisesti arvokkaan hirsitalon lattiapinnaksi. Laminaatti on puolestaan kestävä ja luja lattiamateriaali, joka on helppo asentaa. Vinyylilattia on suosittu nykyajan lattiamateriaali, joka on kestävä, lämmin ja ääntäeristävä. Kaikki nämä lattiamateriaalit soveltuvat täydellisesti hirsitaloon ja on mukautettavissa laajasti omaan tyyliin sopivaksi.

Hirsitalon sisäseinät

Hirsitalon sisäseinät ovat toinen iso sisäpinta, joka vaikuttaa merkittävästi hirsitalon sisustukseen. Vaihtoehtoina on niin seinien tapetointi, peittävä sisämaalaus sekä puupintojen sävytys tai hirsiseinän kuultokäsittely. Hirsiseinän tapetointi peittää puun luonnollisen ilmeen täysin, mutta tuo laajan valikoiman eri vaihtoehtoja sisustukseen. Tapetoinnin avulla voi luoda esimerkiksi mielenkiintoisia korosteseiniä, jolloin esimerkiksi yksi sisäseinä on kuviotapetoitu.

Hirsiseinän peittävä sisämaali puolestaan toimii silloin, kun ei haluta puun luonnollisen pinnan hallitsevan sisustusta liikaa, mutta puu materiaalina saa olla esillä. Vaalea hirsiseinä raikastaa koko talon ilmettä. Modernin hirsitalon sisäseinät on usein kuultokäsitelty tarkoittaen sitä, että puun luonnollinen ilme halutaan säilyttää, mutta hirsipinta sävytetään sopimaan paremmin muuhun sisustukseen.

Hirsitalon sisustus

Sisustuksessa vain taivas on rajana. Hirsitalon sisustaminen on täysin asukkaiden käsissä. Hirsitalon sisustus voidaan toteuttaa joko täysin itse tai avuksi voidaan ottaa sisustussuunnittelija, kun halutaan huolehtia kokonaisvaltaisesta lopputuloksesta. Sisustamisessa tärkeintä on päättää haluttu tunnelma ja värimaailma, huomioida valaistuksen tärkeys ja viimeistellä sisustus eri tekstiileillä, sisustusesineillä ja viherkasveilla.

Hirsitalon värimaailma

Värivalintoja tehdessä on hyvä ottaa huomioon hirsitalon ilme kokonaisuudessaan, myös ulkopäin. Hirsitalon värisävyt on hyvä sovittaa niin, että kokonaisuus on yhtenäinen. On kyseessä sitten tumma tai vaalea hirsitalo, voi hirsitalon ulkoista ilmettä toistaa sisätiloissa, esimerkiksi keittiön värimaailmassa. On pitkälti makuasia, minkälaisen värimaailman valitsee: vaalea skandinaavinen, tunnelmallinen tumma vai pirteän värikäs. Suuret sisäpinnat voivat olla neutraaleja ja väriä voi tuoda esimerkiksi tekstiilien avulla.

Hirsitalon valaistus

Sisustukseen merkittävästi vaikuttava tekijä on valaistus, mikä on hyvä huomioda sisustussuunnittelussa. Hirsitalon valaistus luo kokonaisvaltaisen tunnelman ja erilaiset valaisinratkaisut voivat esimerkiksi korostaa kaunista hirsiseinää. Sisustus- ja kalustusalan asiantuntija DPJ Workspace tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia valaisimia. Heidän valikoimastaan löydät yleisvalaistukseen sopivat kattovalaisimet, tehokkaat seinävalaisimet sekä muut tyylikkäät valaistusratkaisut. Valaistussuunnittelussa kannattaa huomioda myös hirsitalon ulkovalaistus. Seiniin kiinnitettävät ulkovalot korostavat hirsitalon ulkoseiniä. Terassille ja pihalle voidaan sijoittaa tunnelmalliset ulkovalot.

Tekstiilit hirsitalossa

Tekstiilit sisustuksessa ovat tärkeä osa sisustuksen viimeistelyä. Tekstiilit ovat helposti vaihdettavissa toisin kuin monet muut kiinteät sisustusratkaisut, joten tekstiilivalinnat on helppo tehdä muiden sisustusvalintojen jälkeen. Sisustustekstiilit, kuten matot, verhot, tyynynpäälliset ja pyyhkeet kannattaa sovittaa yhteen hirsitalon muun sisustuksen kanssa.

Kiinteät kalusteet & kodinkoneet

Hiristalon kiintokalusteet ja kodinkoneet ovat myös hallitseva elementti hirsitalon sisustuksessa. Kiintokalusteita ovat muun muassa keittiön kaapit ja työtasot, keittiön kodinkoneet, kylpyhuoneen tasot ja säilytystilat sekä muut kiinteät kalusteet, kuten isot vaatekaapit.

Hirsitalon keittiö & kodinhoitohuone

Hirsitalon keittiö ja mahdollinen kodinhoitohuone voidaan toteuttaa samalla periaatteella kuin mihin tahansa rakennukseen. Hirsitalon keittiö voi osaltaan korostaa hirsitalon tai hirsimökin tunnelmaa. Keittiön- ja kodinhoitohuoneen kaapit voivat olla sävyiltään ja materiaaleiltaan yhteensopiva hirsitalon muun sisustuksen kanssa. Riippuu pitkälti halutusta tunnelmasta, onko toiveissa moderni hirsitalon keittiö vai hieman perinteisempi tunnelma. Kodinkonehankinnoissa voidaan ottaa huomioon kodinkoneiden integrointimahdollisuus.

Hirsitalon kylpyhuone & sauna

Hirsitalon pesutilat, kylpyhuone ja sauna, ovat myös tärkeä osa-alue hirsitalon sisustuksessa. Hirsitalon kylpyhuone voi olla moderni tai perinteinen. Mikäli hirsitalossa ei ole erillistä kodinhoitohuonetta, voi pyykinpesukoneen sijoittaa tilavaan kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen materiaalivalinnoissa tulee ottaa huomioon kostean tilan vaatimukset.

Hirsitalon sauna voidaan sovittaa yhteen hirsitalon muun sisutuksen kanssa, sauna voidaan käsitellä joko vaaleaksi tai tummaksi, riippuen toivotusta ilmeestä. Hirsitalon sauna voidaan varustaa joko puukiukaalla, mikäli se on teknisesti mahdollista, tai nykyaikaisemmalla sähkökiukaalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *