sasa

MITEN VALITA ENSIKENGÄT?

  • January 14, 2023
  • 0

Hän on kulkenut koko kesän avojaloin. Keväällä, kun oli vielä viileämpää, hänellä oli jalassaan nahkaiset slipperit. En pitänyt järkevänä laittaa vauvalle, joka kävelee lähinnä tukea vasten ja enimmäkseen

MITEN VALITA ENSIKENGÄT?

Hän on kulkenut koko kesän avojaloin. Keväällä, kun oli vielä viileämpää, hänellä oli jalassaan nahkaiset slipperit. En pitänyt järkevänä laittaa vauvalle, joka kävelee lähinnä tukea vasten ja enimmäkseen ryömii, kenkiä jalkaan. Uskon, että näin motoriikka kehittyy paremmin.

Nyt Emma alkoi kävellä itsenäisesti 1 vuoden ja 2 kuukauden iässä, jee! Ilmatkin viilenevät, joten ei enää viitsi kulkea paljain jaloin.

On aika hankkia hyvät ensiaskelkengät!

Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä. Ja vaikka olisi useamman lapsen äiti, kuten minä, silti tämä kysymys askarruttaa aina uudelleen.

Ensikenkien valinnasta on liikkeellä monenlaista tietoa. Osa tiedosta on vanhentunutta, mutta se on juurtunut syvälle monien mieliin.

Tutustuin aiheeseen tarkemmin ja haastattelin Juha Mäkelää Pasilan Fysioterapiasta. Juha on toiminut alalla vuodesta 1989, ja hän on erikoistunut alaraajojen toimintahäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Juhan tavoitteena on hoitaa ja selvittää ongelman juurisyy, eikä vain oireita.

Lue myös: Lapsi sairastaa, miten helpottaa oloa?

Milloin on paras aika hankkia ensiaskelkengät? Ensiaskelkengät voi hankkia, kun lapsi alkaa kävellä ilman tukea.

Kenkien hankinta riippuu myös vuodenajasta ja siitä, millä alustalla lapsi kävelee. Kesällä opetteleva lapsi voi käyttää vielä nahkatossuja tai kevyitä, joustavia kenkiä, ja mahdollisuuksien mukaan kävellä paljain jaloin. Talvella kävelemään opetteleva lapsi voi käyttää esimerkiksi Miniä. Niissä on joustava pohja ja tilaa, mutta ohut pohja ei ole paras, jos jalat ovat jatkuvasti kylmää maata vasten.

Mikä on sopiva kengän koko? Normaalisti on hyvä jättää kasvu- ja käyntivaraa noin 1,5 cm kengänkärkeen. Talvikengät ovat usein kovempia ja jäykempiä, ja niihin on hyvä jättää varaa 2-2,5 cm, jolloin on tilaa myös villasukille. Pienen lapsen tuntoaisti ei ole vielä kovin kehittynyt, joten hän ei välttämättä osaa sanoa, jos varpaat osuvat kengän kärkeen.

Miten mittaan lapsen jalan? Laita lapsi seisomaan tukevasti kartongin päälle. Piirrä lapsen molempien jalkaterien ääriviivat kartongille ja mittaa jalkaterän pisin kohta kantapäästä isovarpaaseen. Huomaa, että jalat ovat usein eri kokoiset, joten mittaa aina isomman jalan mukaan. Lisää tämän jälkeen käyntivaraa 1,5-1,7 cm (ja villasukkavaraa 0,3 mm). Älä valitse kenkää pelkän kokonumeron perusteella, vaan varmista oikea koko aina kengän sisämitan mukaan. Muista myös leveys – varmista, että kenkä on tarpeeksi leveä erityisesti lestin ja varpaiden kohdalta.

Millainen on hyvä kenkä? Hyvä kenkä tukee lapsen motoriikan ja liikkumisen normaalia kehitystä.

Valitse kenkä, jossa on riittävän leveä lesti, erityisesti päkiän alueella. Pienelle lapselle sopii kenkä, jossa on joustava pohja. Vältä kenkiä, joiden pohja on muotoiltu banaanin mallisiksi. Kenkä saa olla joustava ja vähän muotoiltu. Pohjan tulisi olla tasainen, eikä kengän kärjessä tarvitse olla suurta kohoumaa. Valitse kenkä käyttötarkoituksen mukaan (kesä, talvi, välikausi) ja suosi hengittäviä luonnonmateriaaleja. Pienen lapsen jalka hikoilee paljon!

Lapset kasvavat nopeasti. Kuinka usein kokoa tulee tarkistaa? 1–3-vuotiaan jalan kasvu on noin 1,5 mm kuukaudessa. Tarkista koko 1–3 kuukauden välein, asettamalla lapsi seisomaan kartongin päälle. Tarkista koko erityisesti ennen uusien kenkien hankintaa.

Käytetty vai uusi kenkä? Voiko käytettyä kenkää käyttää? Lapsen jalka kasvaa nopeasti ja kenkiä käytetään yleensä lyhyen ajan, joten ne eivät ehdi kovin kulua. Siksi käytetyt, hyväkuntoiset kengät ovat hyvä valinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *