kiri

Kiristys Rikosmuotona | Infoa Rikoksesta ja Seuraamuksista

  • February 28, 2024
  • 0

Kiristys on yksi rikoksen muoto Vakava kiristäminen on lain mukaan rikollista ja tuomitaan vähintään neljän kuukauden ehdottomalla vankeusrangaistuksella. Tämä osoittaa, että rangaistus on varsin ankara, ja tietyissä tapauksissa

Kiristys Rikosmuotona | Infoa Rikoksesta ja Seuraamuksista

Kiristys on yksi rikoksen muoto

Vakava kiristäminen on lain mukaan rikollista ja tuomitaan vähintään neljän kuukauden ehdottomalla vankeusrangaistuksella. Tämä osoittaa, että rangaistus on varsin ankara, ja tietyissä tapauksissa rangaistus voi nousta jopa useisiin vuosiin. Tällöin on tyypillisesti hyödynnetty uhrin haavoittuvaa tilannetta ja käytetty esimerkiksi väkivallan uhkaa.

Kiristyksen kohteena on usein rahalliset vaatimukset, joissa rahaa vaaditaan uhkaamalla jollain tavalla.

Erityisesti iäkkäät henkilöt tai muut puolustuskyvyttömät ihmiset ovat kiristyksen kohteena. Myös arkaluonteisen tiedon hallussapito voi johtaa kiristykseen. Kiristyksen ja ryöstön ero on siinä, että ryöstössä uhka on välitön, kun taas kiristyksessä uhka voi toteutua vasta myöhemmin.

Laki rankaisee kiristyksestä ja uhkailusta, eikä kenenkään tarvitse niitä sietää. Joissakin tapauksissa voi käydä niin, että esimerkiksi rikollisryhmät alkavat uhkailla yksittäistä henkilöä.

Uhkailu on laitonta

Uhkaileminen on vastoin lakia Uhkailuun liittyy usein kiristystarkoitus, jolla pyritään saamaan uhri alistumaan. Uhkailu on laitonta, ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen, jos uhkailun kohteeksi joutunut tuntee olonsa uhatuksi. Uhkaaminen ei rajoitu vain sanalliseen uhkailuun; se käsittää myös aseen osoittamisen toista kohti.

Yleensä uhkailusta seuraa sakkoja, ja pahimmillaan siitä voi saada kahden vuoden vankeustuomion. Uhkailu on noussut esille erityisesti sosiaalisen median myötä. On tärkeää muistaa käyttäytyä asiallisesti myös verkossa. Toisen henkilön loukkaaminen, olipa se sanallista tai fyysistä, on rangaistavaa.

Törkeä kiristys tuo tekijälle vankeutta

Kiristys katsotaan rikolliseksi toiminnaksi Vakava kiristys johtaa vankilatuomioon Kun kiristäjä uhkaa uhrin henkeä, kyseessä on vakava kiristys. Tällöin tekijä saattaa saada ankaramman tuomion uhkauksen vakavuuden vuoksi.

Vakavaksi kiristykseksi lasketaan myös tilanteet, joissa kiristäjä tavoittelee huomattavia taloudellisia hyötyjä. Tällaisissa tilanteissa on syytä ottaa yhteyttä poliisiin.

Kiristystoiminta ei suoraan liity tekijänoikeuslakeihin, jotka suojaavat taiteilijoiden oikeuksia luomuksiinsa. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa tietyt lakitoimistot vaativat maksuja tekijänoikeusrikkomuksista, mikä on herättänyt kritiikkiä ja johtanut oikeustaisteluihin. Tämän seurauksena tällaisia vaatimuksia on alettu kutsua kiristyskirjeiksi.

Kiristys voi tapahtua monella tapaa

Kiristys voi ilmetä monin eri tavoin Kiristyksen tekotapa on usein sellainen, ettei siitä jää jälkiä. Kasvokkainen kiristys on yleinen, jättäen todisteeksi vain uhrin sanan. Kiristyskirjeet ovat harvinaisempi kiristystapa, mutta ne jättävät todisteita.

Tekijänoikeuksien valvontaa harjoittavat lakitoimistot katsovat toimintansa olevan laillista, pyrkien suojelemaan tekijöiden oikeuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *