kiri

KIRISTYSKIRJE

  • February 28, 2024
  • 0

Saitko Hedman Partners -lakitoimistolta tai Adultialta kiristyskirjeen, jossa sinulta karhutaan satoja tai jopa tuhansia euroja? Ei hätää, voimme ehkä auttaa sinua. Tälle sivulle on kerätty tietopaketti siitä, miten

KIRISTYSKIRJE

Saitko Hedman Partners -lakitoimistolta tai Adultialta kiristyskirjeen, jossa sinulta karhutaan satoja tai jopa tuhansia euroja? Ei hätää, voimme ehkä auttaa sinua.

Tälle sivulle on kerätty tietopaketti siitä, miten voit toimia tilanteessa. Jos etsit selkeitä ohjeita, siirry suoraan “Mitä voin tehdä”-osioon. Muuten kerromme sinulle seuraavaksi, kuinka kirjebisnes toimii. Sivun on laatinut Suomen Piraattipuolue.

(Emme ole lakimiehiä, joten sivulla esitettyihin tietoihin tulee suhtautua tämä huomioiden)

 

KUINKA KIRISTYSKIRJEET TOIMIVAT?

Kiristyskirjebisnes toimii pääsääntöisesti seuraavalla tavalla:

  1. Ulkomaalaiset elokuvayhtiöt, levy-yhtiöt ja ohjelmistotuottajat palkkaavat lakitoimintaa harjoittavan yrityksen suojelemaan tekijänoikeuksiaan Internetissä. Yritys on joko ulkomaalainen tai suomalainen. Mikäli yritys on ulkomaalainen, se hankkii yhteistyökumppanikseen suomalaisen lakifirman, joka hoitaa “likaisen työn”.
  2. Suomalainen lakifirma saa ulkomailta tiedon, että jotain tiettyä elokuvaa, albumia tai tietokoneohjelmaa jaetaan oikeudettomasti Internetissä. Lakifirma saa “todisteet” jakamisesta ulkomailta. “Todisteet” ovat tietoja ulkomaalaisista tekijänoikeusrekistereistä ja tiedostonjako-ohjelmien seurantaohjelmien lokitiedostoista. Lakitoimisto ei siis hanki todisteita itse, vaan luottaa esimerkiksi Saksasta tulleeseen tiedonantoon.
  3. Lakifirma esittää kerralla noin 100-200 IP-osoitteen “todisteet” markkinaoikeudelle. Markkinaoikeus määrää Internet-palveluntarjoajia luovuttamaan IP-osoitteiden käyttäjien henkilötiedot.
  4. Lakifirma saa henkilöiden yhteystiedot yrityksiltä ja lähettää kiristyskirjeet.
  5. Riippuen kirjeisiin bittorrent-käyttäjiltä saaduista vastauksista jotkut (ilmeisen pieni osa tapauksista) viedään oikeuteen. Jotkut maksavat vaaditun summan suorilta, jotkut eivät.

MITÄ VOIN TEHDÄ?

JOS OLET JAKANUT

YLIVOIMAISESTI paras keino on olla ottamatta minkäänlaista yhteyttä kiristyskirjefirmoihin. Älä vastaa puhelinsoittoihin, älä sähköposteihin, älä kirjeisiin. Kirjeitä tulee jatkossa lisää, mutta niihin ei kannata reagoida millään tavalla. Älä kerro sosiaalisessa mediassa kirjeistä, sillä kiristyskirjefirmat seuraavat sielläkin toimintaa.

JOS MITÄÄN EI OLE JAETTU

Jos sinä tai asuinkuntasi ei ole jakanut mitään, olette kuivilla. Suosittelemme silti kaikenlaisen yhteydenottamisen välttämistä kiristyskirjefirmoihin. Mikäli pystytte todistamaan asian aukottomasti, voitte olla omalla vastuulla yhteydessä kirjeen lähettejään. Kertokaa kirjeessä, että kirje on aiheeton ja että voitte tarvittaessa käyttää ulkopuolista tahoa tarkistamaan tietokoneiden sisältö laittomien materiaalien osalta. Pyytäkää kiristyskirjefirmoja myös lopettamaan häirintä.

Mikäli yhteydenotot jatkuvat tästä huolimatta, tehkää heti kantelu Asianajoliiton Valvontalautakuntaan. Valituksen kohteena tulee olla kirjeen lähettänyt asianajaja tai oikeudenkäyntiavustaja. Valvontalautakunta on jo antanut ainakin yhden langettavan tuomion sopimattomasta käytöksestä kirjeasiassa. Mitä useampia perusteltua ilmoituksia tulee, sitä todennäköisemmäksi tulevat myös uudet langettavat tuomiot. Langettavat tuomiot haittaavat kiristyskirjefirmojen toimintaa.

Voitte tehdä myös rikosilmoituksen poliisille, vaikka poliisi onkin todennut ykskantaan jättävänsä ilmoituksia tutkimatta vaikka ne tosiasiallisesti täyttävät kiristyksen tai törkeän kiristyksen tunnusmerkistön. Rikosilmoituksen voi tehdä poliisille sähköisesti.

KANTELUN TEKEMINEN VALVONTALAUTAKUNTAAN

SÄHKÖINEN RIKOSILMOITUS

JOS KIRJEEN SAAJA EI OLE LADANNUT, MUTTA JOKU MUU ON

Tilanne on mutkikas. Jälleen paras neuvo on olla ottamatta minkäänlaista yhteyttä kiristyskirjefirmoihin. Mikäli tilanne kuitenkin pahenee, suosittelemme ottamaan yhteyttä meihin sähköpostitse.

VASTAISUUDEN VARALLE

Suojaa viestintäsi Internetissä. Voit esimerkiksi ostaa ns. VPN-palvelun joltakin palveluntarjoajalta ja käyttää nettiä sen suojista.

VPN-PALVELU IPREDATOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *