kiri

KUINKA OMA RIKOSREKISTERI TARKASTETAAN

  • February 28, 2024
  • 0

Voit itse tarkistaa oman rikosrekisterisi vaivatta omasta kodistasi. Tämän tarkistuksen tarve voi nousta monista syistä. Esimerkiksi tietyt ammatit edellyttävät näyttämään rikosrekisteriotteen työnantajalle. Pienimmät rikkeet, kuten liikennesakot, eivät sisälly

KUINKA OMA RIKOSREKISTERI TARKASTETAAN

Voit itse tarkistaa oman rikosrekisterisi vaivatta omasta kodistasi. Tämän tarkistuksen tarve voi nousta monista syistä. Esimerkiksi tietyt ammatit edellyttävät näyttämään rikosrekisteriotteen työnantajalle.

Pienimmät rikkeet, kuten liikennesakot, eivät sisälly rekisteriin, eivätkä ne yleisesti ottaen vaikuta esimerkiksi työnhakuun. Pelkästään sakkorangaistukset ilman muita seuraamuksia jäävät kirjaamatta tähän rekisteriin, ja kaikki muutkin merkinnät hävitetään viimeistään kahdenkymmenen vuoden kuluttua tai henkilön kuoltua.

OMA RIKOSREKISTERIOTTEESI SÄHKÖISESTI TAI PAPERILLA

Digitaalisen rikosrekisteriotteen saaminen internetin kautta on tavallisesti vaivattominta. Tämä onnistuu siirtymällä oikeusrekisterikeskuksen verkkosivustolle ja täyttämällä sähköisen lomakkeen. Kirjautuminen sivustolle tapahtuu käyttämällä verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmenteita. Otteen voi vastaanottaa Suomi.fi-palvelussa, ja saapumisilmoitus lähetetään myös sähköpostiisi. Jos Suomi.fi-tili ei ole vielä käytössäsi, sen aktivoiminen on suoraviivaista ja nopeaa; sinun tarvitsee vain tunnistautua verkkopankkitunnustesi avulla.

Rikosrekisteriotteen voi saada myös paperimuodossa. Tämäkin on mahdollista tehdä oikeusrekisterikeskuksen verkkosivujen kautta. Sivustolta voi tulostaa paperisen hakulomakkeen, jonka täyttämisen jälkeen oman otteen voi vastaanottaa postitse.

Hakemus tehdään vapaamuotoisesti ja se on allekirjoitettava itse.

Hakemuksessa tulee ilmoittaa, että haluaa tarkastaa omat tietonsa rikosrekisteristä. Paperisen version saaminen ei ole kuitenkaan yhtä nopea prosessi, sillä tietojen tarkastuspyynnöt käydään läpi kolmen kuukauden kuluessa niiden vastaanottamisesta.

ONKO RIKOSREKISTERIOTTEET JULKISIA?

Rikosrekisteri ei ole julkisesti saatavilla, mikä tarkoittaa, että kukaan ei voi tarkistaa rekisteriotettasi ilman lupaasi, etkä sinä voi tarkastaa kenenkään muun otetta. Tiettyjen tilanteiden sattuessa tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa eri tahoille.

Tietoja voidaan toimittaa esimerkiksi tuomioistuimille, rikosseuraamuslaitokselle, kriminaalihuollolle, syyttäjälle, vankeinhoidolle, eduskunnan oikeusasiamiehelle, esitutkintaviranomaisille ja oikeuskanslerille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *