Uncategorized

Nousevat Teknologiat ja Suomalaiset Teknologiayritykset

  • March 24, 2025
  • 0

Jos olet teini, ei nokia-brändi välttämättä merkitse sinulle niin paljon, kuin mitä se tekee yli kolmekymppisille suomalaisille. Voit kenties tietää, että Nokialla oli iso merkitys suomalaisten digitalisaatioon siirtymisessä,

Nousevat Teknologiat ja Suomalaiset Teknologiayritykset

Jos olet teini, ei nokia-brändi välttämättä merkitse sinulle niin paljon, kuin mitä se tekee yli kolmekymppisille suomalaisille. Voit kenties tietää, että Nokialla oli iso merkitys suomalaisten digitalisaatioon siirtymisessä, ja tiedät kenties, kuinka tärkeä Nokian tuotekehitys oli mobiililaitteiden kuten puhelinten alkuvaiheessa.

Suomi tunnetaan teknologiaa edistävänä maana, joka on 2000-luvun aikana tuottanut useamman yrityksen tälle sektorille aivan maailmanlaajuiseksi menestykseksi saakka. Nyt Nokia on vain muisto noista ajoista – se on yhä yksi suurimmista suomalaisista IT-alan yrityksistä maailmalla, mutta se ei toimita enää niitä puhelimia, vaan paljon muuta.

Nykyään ovatkin nousevia teknologioita mm. tekoäly, esineinen internet eli ioT sekä 5G. 5G markkinoilla Nokia onkin vahva ja edellä kävijä.

Näihin kasvaviin yrityksiin voidaan lukea myös autojen akkuteknologiaa tukeva Kempower, joka tuottaa tarvittavaa infraa maailmanlaajuisesti ja on listattu yhdeksi todennäköisimmistä miljardiluokan yrityksistä Suomessa. Yrityksen tuotevalikoima kattaa monipuolisia ja skaalautuvia latausratkaisuja, jotka on suunniteltu kestämään vaativia olosuhteita ja vastaamaan erilaisten ajoneuvojen tarpeisiin. Kempower on esimerkiksi ottanut käyttöön seuraavan sukupolven laturialustan, joka hyödyntää piikarbiditeknologiaa (SiC). Tämä parantaa latauslaitteiden suorituskykyä, lisää tehokkuutta ja vähentää energiankulutusta. SiC-teknologia mahdollistaa myös laajemman käyttölämpötila-alueen ja paremman sähköverkon yhteensopivuuden, mikä tekee latausratkaisuista entistä luotettavampia ja kestävämpiä.

Miten nämä nousevat suomalaiset teknologiat vaikuttavat sitten maan talouteen? Tai miten ne auttavat muita liiketoiminta-alueita, kuten vaikkapa vuonna 2026 Suomessa avautuvaa online casino toimintaa?

Tekoäly ja suomalaiset sovellukset

Siinä missä meille jokaiselle on tuttu ChatGPT, on se todellisuudessa vain yksi tuhansista tekoälyn avulla luodoista sovelluksista. Tekoäly ja sen mukana koneoppiminen ovat nousseet aivan keskeisiksi monilla teknologian aloilla – avain kuten robotiikka, joka hyödyntää koneoppimista. Robotiikan yksi edellä kävijä on enemmän viihdeteollisuudestaan tuttu Disney, jolla on mm.

Star Wars- tittelit, jotka tulevat tulevaisuudessa entistä enemmän hyödyntämään näitä uusia tekoälyn ja robotiikan mahdollistamia ominaisuuksia.

Tekoäly on Suomessa jo nyt käytössä niin terveydenhuollossa kuin teollisuudessa ja monilla palvelualoilla. Esimerkiksi Reaktor on kehittänyt Helsingin Yliopiston kanssa yhteisen Elements of AI-verkkokurssin kaikille asiasta kiinnostuneille. Tämä yhteistyö sai ilmestyessään myös kansainvälistä huomiota.

Hyvä esimerkki suomalaisesta osaamisesta on Silo.AI. Silo.ai on Suomen suurin yksityinen tekoälylaboratorio, joka keskittyy tekoälypohjaisten ratkaisujen ja tuotteiden rakentamiseen. Yritys tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaidensa kanssa kehittääkseen strategisia tekoälyvalmiuksia ja tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja eri tekoälyn osa-alueilla. Silo.AI:n asiantuntemus kattaa muun muassa koneoppimisen, tietokonenäön ja luonnollisen kielen käsittelyn. Heinäkuussa 2024 Silo.AI myytiin yhdysvaltalaiselle puolijohdeyhtiö AMD:lle 665 miljoonalla dollarilla.

Suomi on edelläkävijä tekoälyn käyttöönotossa Pohjoismaissa. Microsoftin tekemän tutkimuksen mukaan 61 % suomalaisorganisaatioista käyttää tekoälyä, kun osuus Norjassa on 52 %, Tanskassa 48 % ja Ruotsissa 45 %. Tämä osoittaa, että suomalaiset yritykset ovat omaksuneet tekoälyn osaksi liiketoimintaansa nopeammin kuin naapurimaat.

Esimerkkinä Fastems

Fastems on suomalainen yritys, joka on erikoistunut tuotannon automaatioratkaisuihin. Yritys hyödyntää tekoälyä tuotantotoimintojen optimoinnissa, mikä mahdollistaa tasaisen laadun ylläpitämisen, inhimillisten virheiden vähentämisen ja valmistusprosessien tehostamisen. Fastemsin järjestelmät auttavat teollisuuden toimijoita saavuttamaan korkeampaa tehokkuutta ja kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla.

Tekoälyn avulla Fastems pystyy tarjoamaan asiakkailleen räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat heidän erityistarpeitaan. Esimerkiksi yrityksen kehittämät automaatiojärjestelmät voivat oppia ja mukautua tuotantoprosessien muutoksiin reaaliajassa, mikä parantaa joustavuutta ja reagointikykyä markkinoiden vaatimuksiin.

Esimerkkinä: Varjo

Varjo on helsinkiläinen yritys, joka on erikoistunut korkearesoluutioisten virtuaali- ja sekatodellisuustuotteiden kehittämiseen. Yrityksen teknologia simuloi ihmisen silmän tarkkuutta, luoden ennennäkemättömän realistisen tason virtuaaliympäristöihin. Tekoälyn avulla Varjo pystyy parantamaan käyttäjäkokemusta ja mahdollistamaan uudenlaisia sovelluksia esimerkiksi koulutuksessa, suunnittelussa ja viihteessä.

Varjon tuotteita käytetään muun muassa lentosimulaattoreissa, joissa tarkkuus ja realismi ovat kriittisiä. Tämä osoittaa, kuinka suomalainen osaaminen voi mullistaa perinteisiä toimialoja ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Esineiden internet ioT

Onko sinulla kotona jääkaappi, joka on yhteydessä puhelimeesi? Tai sauna, jota voit ohjata kännykällä? Esineiden internet on ollut arkea jo vuosia. Esineet ovat yhteydessä toisiinsa, verkottuvat keskenään ja vaihtavat ja keräävät dataa. Nämä ioT tekniikat ovat keskeisiä esimerkiksi älykodeissa, teollisuusautomaatiossa ja logistiikassa. Suomesta löytyy mm. Wirepas, joka kehittää skaalautuvia sovelluksia tähän verkkoteknologiaan mahdollistaen miljoonien laitteiden liittämisen samaan verkkoon tehokkaasta ja kustannustehokkaasti.

Jos omistat autot, sekin todennäköisesti on koko ajan verkossa ja kertoo muille järjestelmille dataa auton tilasta, matkasta ja sijainnista.

Esimerkkinä: ZenRobotics

ZenRobotics on kierrätysrobotiikan teknologian edelläkävijä, joka tunnetaan tekoälyllä toimivien kierrätysrobottien suunnittelusta ja valmistuksesta.

Yrityksen robotit pystyvät lajittelemaan erityyppisiä jätemateriaaleja tarkasti ja tehokkaasti, mikä edistää kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Tekoälyn avulla robotit oppivat jatkuvasti tunnistamaan ja erottamaan erilaisia materiaaleja, mikä parantaa lajittelun tarkkuutta ja tehokkuutta. ZenRoboticsin ratkaisut vähentävät manuaalisen työn tarvetta vaarallisissa olosuhteissa ja parantavat kierrätyksen kannattavuutta.

5G ja mobiiliarki

Meidän arkeemme liittyy monesti älypuhelimen käyttöön, joka puolestaan on yleisimmin kiinni 5G verkossa, joka mahdollistaa nopean ja tarkan tietoliikenteen. Itseasiassa älypuhelimemme todennäköisesti keskustelee tässä verkossa automaattisesti paljon enemmän kuin tiedätkään, tai haluaisit välttämättä tietää.

Nämä nykyiset viidennen sukupolven mobiiliverkot eli 5G-verkot tarjoavat nopeampia ja luotettavampia yhteyksiä, mikä mahdollistaa uusien palveluiden ja sovellusten kehittämisen. 5G:n avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi reaaliaikaisia etäyhteyksiä, autonomisia ajoneuvoja ja älykaupunkeja. Suomessa 5G-verkkojen rakentaminen on edennyt vauhdilla, ja käytännössä kaikki operaattorit tarjoavat jo 5G-palveluita asiakkailleen.

Suomen menneiden vuosien ylpeys Nokia on ollut keskeisessä roolissa 5G-teknologian kehittämisessä ja implementoinnissa niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yritys on toimittanut 5G-verkkoja useille operaattoreille ympäri maailmaa, mikä vahvistaa Suomen asemaa teknologian eturintamassa.

Mobiiliarkeemme entistä enemmän kuuluvat viihdepalvelut, kuten suoratoisto ja onlinepelit eivät toimisi niin saumattomasti, jollei meillä olisi näin toimivaa 5G verkkoa Suomessa. Seuraavat 6G verkot lupaavat entistä enemmän…

Lohkoketjut eivät ole vain kryptovaluuttojen käytössä

Lohkoketjuteknologia tunnetaan parhaiten kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin tai Ethereum, perustana, mutta sen sovellusmahdollisuudet ulottuvat laajemmalle. Lohkoketjut mahdollistavat turvalliset ja läpinäkyvät transaktiot ilman välikäsiä, mikä avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi logistiikassa, terveydenhuollossa ja julkishallinnossa.

Esimerkiksi suomalainen yritys MONI on kehittänyt lohkoketjuteknologiaan perustuvan maksujärjestelmän, joka tarjoaa pankkipalveluita myös niille, joilla ei ole perinteistä pankkitiliä. Tämä innovaatio on saanut huomiota erityisesti pakolaisten keskuudessa, joille perinteiset pankkipalvelut eivät ole niin helposti saatavilla kuin maassa pidempään asuneet.

Kuten tästä kaikesta voidaan päätellä, Suomi on Nokia-ajoista laajentanut osaamista kymmenien yritysten avulla useille nykyään tärkeille sektoreille digitaalisen tulevaisuutenne turvaamiseksi. On tärkeätä jokaiselle maalle omata huipputeknologiaa tuottavia yrityksiä omassa maassa, jottei ole täysin riippuvainen toisen maan teknologiasta, joka voi koska tahansa muuttua saavuttamattomaksi, kuten vuosi 2025 on monille maille osoittanut – koskaan et voi olla varma, mitä kansainvälisessä politiikassa tapahtuu, ja mitä se voi tarkoittaa juuri sille maalle, missä itse asut – eikä yksikään maa ole turvassa näille globaaleille tapahtumille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *