Hirsi rakennusmateriaalina on myös kestävä valinta, sillä sen pitkä elinkaari sitoo kymmenkertaisen hiilidioksidimäärän sen valmistukseen verrattuna.
Monet hirsirakentamiseen erikoistuneet suomalaisyritykset valmistavat ja myyvät PEFC -sertifoitua hirttä, joka kertoo kestävän metsätalouden tukemisesta. Yhtenä ekologisena tekijänä voidaan myös pitää hirsiseinän luonnollista hengittävyyttä, joka tasapainottaa sisälämpötiloja ja vähentää sitä kautta talon energiankulutusta. Hirsi on myös kierrätyskelpoista, joko puutavarana tai uusiutuvana energiana.
Hirsi valmistetaan joko kuusesta tai männystä, ja niiden erot liittyvät lähinnä puupinnan ulkonäköön, sillä nykyisten käsittelytekniikoiden ansiosta painumaton mäntyhirsi ja kuusihirsi ovat hyvin lähellä toisiaan luujuusominaisuuksiltaan. On siis lähinnä makuasia kumman puun valitsee hirsimateriaaliksi. Kuusihirsi sopii vaaleaan pohjoismaalaiseen tyyliin ja arkkitehtuuriin.
Sen pinta on vaalean helmenhohtoinen ja oksakohdat ovat mäntyyn verrattuna pienemmät ja vaaleammat. Kuusihirsi myös patinoituu arvokkaasti eikä kellastu. Mäntyhirsi on puolestaan perinteinen valinta hirsitaloon. Nykyisten pintakäsittelyiden ja UV -suoja-aineiden ansioista myös mäntyhirren tummuminen on vältettävissä.
Perinteisten kesämökkien materiaalina on käytetty massiivihirttä, joka on sahattu yhdestä tukista. Massiivihirsi on yhä suosittu rakennusmateriaali, mutta sen rinnalle on noussut painumaton lamellihirsi, joka sopii erinomaisesti moderniin kaupunkimaisemaan. Painumaton lamellihirsi ei elä perinteisen massiivihirren tapaan, joten se soveltuu yhdistettäväksi myös muihin rakennusmateriaaleihin. Painumaton hirsi toteutetaan kääntämällä osa hirren lamelleista pystysuuntaan, joka muodostaa painumattoman rakenteen. Painumaton hirsi on erittäin ilmatiivis ja sen myötä myös energiatehokas.
Hirsitalo vaatii säännöllistä huoltoa kestääkseen hyvänä vuosikymmeniä. On kyseessä sitten omakotitalo kaupungissa tai vapaa-ajan asunto luonnon keskellä, on hirsitalon huolto samanlainen prosessi. Modernin hirsirakennuksen huolto on onneksi melko yksinkertaista, jopa kokemattomille hirsitalo-omistajille. Hirsitalon rakenteelliset ratkaisut toteutetaan nykyään niin, että huoltotoimenpiteet on mahdollisimman helppo toteuttaa.
Kattotarvikkeet
Monet tärkeimmistä hirsitalon huoltotoimenpiteistä tapahtuvat hirsitalon katolla. Katon kunnostus, rännien puhdistus ja lumenpudotus ovat yleisiä hirsitalon katolla suoritettavia huoltotöitä. Katon huoltamisen kannalta on tärkeää, että hirsitaloon asennetaan kiinteät nousutikkaat, joiden avulla katolle nousu on mahdollisimma turvallista.
Alumiinituotteiden valmistaja ZARGES toimittaa useita eri tikasvaihtoehtoja, jotka soveltuvat niin teollisuuteen kuin yksityiskäyttöön. Heidän mallistonsa kiinteät nousutikkaat ovat täydellinen valinta hirsitaloon.
Lumityöt
Suomen talvi tuo mukanaan omat haasteensa hirsitalon omistajalle. Pihalla suoritettavien lumitöiden ja jäisten kävelyreittien hiekoittamisen lisäksi, on tärkeää huolehtia myös lumenpudotuksesta hirsitalon katolta. Turvallinen lumenpudotus vaatii turvalliset nousuvälineet, kiinteät nousutikkaat, jotka voidaan asentaa hirsitaloon kiinni.
ZARGES on tunnettu alumiinitikkaiden valmistaja ja heidän mallistostaan löydät yksiosaiset kiinteät nousutikkaat. Nämä nousutikkaat on mahdollista saada eri pituuksissa aina 10 metriin asti. Tikkaiden turvallisuutta voidaan lisätä erikseen asennettavien selkäkaarien avulla. Tikasjärjestelmän lisäksi lumen pudottamisessa on hyvä käyttää turvavaljaita, jotta voidaan varmistaa turvallisuus hirsitalon katolla työksennellessä. Voit lukea lisää Työsuojelun laatimat turvallisuusohjeet asianmukaiseen lumenpudotukseen.
Piha & Puutarha
Hirsitalon ympäristö, piha ja puutarha, vaativat huoltoa erityisesti keväällä, kesällä ja syksyllä. Keväällä on aika huolehtia, että piha ja istutuspenkit ovat valmiina kesää varten. Myöhemmin keväällä voidaan maaper lannoittaa ja taimet istuttaa. Kesällä puolestaan puutarha vaatii usein jopa viikottaista puutarhan hoitoa ja ruohon leikkaamista. Syksyllä puolestaan on aika valmistella piha talvea varten ja siivota puista pudonneet lehdet pois.
Hirsiseinän käsittely
Käsittelemättömän, uuden hirsiseinän käsittely on hyvä hoitaa heti hirsitalon valmistuessa, sillä suoja-aineet suojaavat hirttä tummumiselta. Mutta myös vanhan hirren käsittely on hyvä suorittaa aika ajoin. Käsittelyaineet suojaavat hirren pintaa muun muassa UV-säteilyltä, joka aiheuttaa puupinnan kellastumista ja tummumista.
Markkinoilla on monia eri käsittelyaineita: ulko- ja sisämaalit, puuvahat, suojavahat ja sisustusvahat. Hirsipinnat voi suojata esimerkiksi hengittävällä pintakäsittelyaineella, hirsisuojalla, joka jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. Tikkurilan Paneeli-Ässä hirsisuoja jättää puun luonnollisen ilmeen näkyviin ja on erinomainen ratkaisu hirsitalon sisäpinnoilla.
Kellastuneen hirsiseinän maalaus puolestaan antaa puupinnalle uuden raikkaan ilmeen. Hirsitalon sisäseinien maalaamiseen soveltuu Tikkurilan Lastu hirsimaali, joka on peittävä ja hengittävä sisäpintojen maali. Hirsitalon maalaminen ja muut pintakäsittelyt on helppo suorittaa myös itse. Katso alla olevalta videolta asiantuntijan vinkit hirsiseinien käsittelyyn.