Aurinkolämpökatto

Koko katto tuottamaan energiaa.

Rakenteisiin integroitu aurinkolämpökatto

Rakenteisiin integroidulla aurinkolämpökatolla tarkoitetaan sitä, että koko rakennuksen katto voidaan rakentaa keräämään lämpöä. Toisin sanoen aurinkolämpökatto korvaa rakennuksen vesikaton, jolloin erillistä huopa-, pelti- tai tiilikattoa ei tarvita. Näin voidaan säästää rakennuskustannuksissa uudiskohteissa tai laittaa kerralla kattoremontti ja energiajärjestelmä kuntoon.

Suomalainen innovaatio

Aurinkolämpökatto on Suomalaista innovaatiota. Aurinkolämpökatot valmistetaan Kokkolassa.

Tuottoa jopa marraskuussa.

Toisin kuin aurinkopaneelit, aurinkokeräimiltä voidaan saada tuottoa jopa marraskuussa. Oheinen kuva on Kaustisilta, jossa aurinkolämpökatto tuotti yli 8:n tuntia lämpöä marraskuun puolivälissä. Tämä lämpö paransi merkittävästi rakennuksen lämpöpumppujen hyötysuhdetta ja osa jäi jopa varastoitavaksi.

Asiantuntijat tukenasi.

Vesa Robertsson

Toimitusjohtaja

vesa.robertsson@holda.fi

+358 40 723 1191

FAQ

Aurinko lämmittää eniten kesällä, miten voin hyödyntää kaiken lämmön?

Aurinkolämpökatto kannattaa usein yhdistää jonkinlaiseen lämpövarastoon, esimerkiksi BTESiin, SpTESiin tai muihin maalämpökaivoihin. Aurinkolämpökatto tarvitsee joka tapauksessa jonkin kohteen mihin purkaa lämpö, ettei katto ala kiehua.

Minulla on tasakatto, voinko silti käyttää aurinkokeräinkattoa?

Kyllä voit, aurinkolämpökatossa on sisäänrakennetut 45 asteen kallistuskulmat, jolloin se toimii myös tasakatoille asennettuna. Tasakattoilla täytyy vain huolehtia pienestä kallistuksesta veden poistumisen varmistamiseksi.

Vaatiiko aurinkolämpökaton asennus jotakin erikoisvalmisteluja?

Ei, aurinkolämpökatto asennetaan samaan tapaan kuin muutkin katot. Esikatteen päälle tulee pysty ja vaakarimoitus joihin katto asennetaan. Asennus on nopeaa niin mekaanisen asennuksen kuin putkitöiden osalta.

Miten aurinkolämpökatto kestää myrskytuulta?

Aurinkolämpökatto on mitoitettu kestämään yli 50 metrin sekuntivauhtia puhaltavaa tuulta.

Tarvitseeko koko katon olla aurinkolämpökattoa?

Mikäli lämmöntarve on vähäinen tai mistä tahansa muusta syystä voidaan vain toinen lape tai osa rakennuksen katosta rakentaa aurinkolämpökatoksi.

Kestääkö kattoni aurinkokaton painon?

Aurinkolämpökatto painaa noin 17 kiloa neliö silloin kun se on täynnä nestettä. Aurinkolämpökatto on kuitenkin monin verroin normaalia peltikattoa jäykempää, jolloin katon kantavuus usein paranee aurinkolämpökaton myötä. Lisäksi se on mitoitettu kestämään suuria lumikuormia.